Skladování potravin

Víte jak se potraviny správně skladují?  Slyšeli jste už někdy, že rajčata ztrácejí chuť tím, že se dávají do lednice? Stává se vám, že vaše ovoce se chová jako magnet na hnilobu? Je možné, že ho jenom špatně skladujete. V tomhle článku vám přinášíme pár rad na skladování různých potravin. Jak na skladování zeleniny, ovoce, luštěnin, obilovin a tak dále.

  • V běžné potravinové skříni můžete skladovat cukr ,pečivo, obiloviny,oleje,luštěniny, a různé pochutiny. Tady je důležitá teplota kolem 18 – 20 stupňů a relativní sucho.
  • Nižší teplota sklepu je ideální pro brambory, ovoce, zeleninu, vejce. Nemáte sklep? Nevadí. V tom případe, najděte nejchladnější prostor ve vaší domácnosti. Místo kde je přirozená teplota a netopí se tam. Lednice není nejvhodnější, ale někdy, především v malých bytech bez „prázdných prostorů“ je nejvhodnější z ponuky bytu
  • Lednici zvolte pro zvěřinu, maso, drůbež, masné a mléčné výrobky. Důležité je skladovat je odděleně.
  • Do mrazničky se dá naskladnit skoro úplně všechno. Maso, ryby, pečivo, zelenina, ovoce. Je to dobré, když chcete potraviny skladovat dlouhodobě

Všeobecné rady pro správné skladování.

  1. Vždy se snažte potraviny uskladnit na co nejvhodnější možné místo.
  2. Proto, aby nám potraviny dlouho vydrželi v dobrém stavu, pravidelně je kontrolujeme.
  3. Udělejte si systém v skladování potravin, abyste vždy zpracovávali nejdřív ty potraviny, které byli uskladněni jako prvé.
  4. Co nejdřív odstraníme ty potraviny, které se zkazili.
  5. Oddělené skladujeme všechny potraviny, které jsou výrazně aromatické.
  6. S potravinami neskladujeme jiné zboží (drogerie, čistící prostředky, hygienické potřeby).
  7. Vždy kontrolujeme vhodnou vlhkost a teplotu.
  8. Dodržujeme základní hygienické návyky

Přirozeně, skladování je hlavně otázkou toho, co je ve vašem obytním prostore možné. Samozřejmě je skladováni jednodušší, když máte velký dům a sklep. O něco těžší to jistě je, když se dělíte o pokoj s další spolubydlící v třípokojovém bytě.