Co je neemový olej a k čemu je dobrý?

Neemový či nimbový olej se vyrábí z indického stromu Azadirachta indica, neboli nimba. Na co všechno jej můžete využít?

Léčivé účinky stromu nimba jsou známy už několik tisíc let. Využívá se zejména v dermatologii a léčí mnohá kožní onemocnění. Jeho vynikající schopnosti objevily kosmetické společnosti, které z něj vyrábí přípravky pomáhající regenerovat vlasy a pokožku.

Nimbový olej

Má mastnou olejovou konzistenci, voní těžce po oříšcích a česneku, je tmavohnědě zabarvený. Získává se lisováním plodů Azadirachta. Olej obsahuje velké množství vitamínů, například vitamín E, minerálů, proteinů a esenciálních aminokyselin, díky čemuž jej Indové využíval po staletí, aby zkrášlily svou pleť a vlasy.

Dermatologické využití

Nimbový olej má antibakteriální účinky, takže ničí bakterie a parazity. Při drobných odřeninách a lehkých popáleninách jej můžete využít jako dezinfekci a prostředek k rychlejšímu hojení ran.

Dermatologové doporučují neemový olej na léčbu lupenky, ekzémů, planých neštovic, pásového oparu a svrabu. Při kožních onemocněních totiž zmírňuje pocit svědění a redukuje vyrážky a pupínky. A zároveň opět urychluje jejich hojení.

Olej je vhodný také na plenkovou dermatitidu – léčí opruzeniny na dětském zadečku, může je dokonce i zcela odstranit. Jeho protivirové účinky se dají využít zejména při léčbě bradavic.

Hodí se také na masáže. Nimbové masáže zmírňují artritidu a revmatismus. Uvolní svaly a bolestivé klouby.

Co dál umí neemový olej?

Při vnitřním užívání nimbového oleje posílíte celý imunitní systém. Nimba je účinná proti některým druhům malárie a hodí se, pokud chcete vyzkoušet detoxikační či redukční dietu.

Neemový olej zabrání tvorbě vyrážek, pokud si s ním budete pravidelně čistit pleť. Skvělý je také na vlasy, zbavuje je lupů, dodává jim lest a objem.