Stévie: vypěstujte si náhražku cukru i v pohodlí domova!

O tom, že se člověk může stravovat zdravěji v téměř každém případě, není pochyb. Je možné smažit na olivovém oleji, změnit styl solení, používat zdravější sůl a v neposlední řadě i sladit tak, aby naše tělo tolik netrpělo. Jak? Představme si stévii! Náhražku cukru, kterou si můžete vypěstovat i doma.

Stévie sladká, jinak zvaná jako sladká tráva, medové lístky neboli i stévie cukrová, je světlomilná tropická rostlina s bílými lístky, které se nejčastěji vyskytovala v Jižní a Střední Americe. Dorůstá do výšky až jednoho metru a díky svým lístkům a jemným kvítkům se už na první pohled jedná o velice zajímavou rostlinu. Dříve se jednalo o klasickou jednoletku, která se ale postupem času a šlechtěním zařadila mezi rostliny víceleté.

Stévie: vypěstujte si náhražku cukru i v pohodlí domova!

Zajímavost: jako první využívaly rostlinu už staré kmeny v Paraguayi a Brazílii. Sladily si totiž oblíbené yerba maté a používaly ji také v přírodní medicíně.  Ve 20. století se začala používat ve velké míře jako umělé sladidlo.

Proč je stévie tak oblíbená?

Říkáte si, co je na té stévii tak populárního? Je to jednoduché. Jedná se o skvělou a mnohem zdravější náhražku cukru. Ve vyšší koncentraci má lékořicovou příchuť, ale není to pravidlem. Na rozdíl od cukru je stévie takřka bez kalorií, nepřispívá k tvorbě zubního kazu, zlepšuje trávení, uklidňuje, hojí, snižuje únavu a v neposlední řadě i touho po tabáku a alkoholických nápojích. Stévie je velmi vhodná také pro diabetiky, kteří si rádi občas něco přisladí, a zároveň napomáhá ke snižování projevů cukrovky.

Stévie: vypěstujte si náhražku cukru i v pohodlí domova!

A co říci závěrem? Stévie vaše zdraví nespasí, ale jejím používáním uděláte svému tělu dobrou službu a alespoň malé pozitivní účinky jsou zaručeny. Věděli jste, že ze stévie je dobrá i vyrobená ústní voda? Vyzkoušejte a uvidíte. Navíc, pěstovat si doma vlastní cukru je v dnešní době in, no ne?

(Visited 32 times, 1 visits today)