Jak využít spadaná jablka?
Podzim končí a s ním pozvolna i ovocná sezóna plná jablek a dalších plodů. Válí se vám pod jabloní za domem spadaná jablka a je vám líto je nevyužít? Přinášíme vám několik tipů, co s nimi.
Jablka na podzim dozrávají téměř všude, není proto těžké si je zadarmo někde natrhat a zužitkovat je třeba v kuchyni. Nevíte, co s těmi spadanými, malými nebo otlučenými dělat? Zkuste z nich upéct jablečný koláč! Tam je totiž úplně jedno, jak jablka vypadala či odkud jste je sebrali, popřípadě natrhali. V kombinaci s těstem chutnají totiž všechna, kupovaná i ta volně rostoucí, výborně.
Jablečný mřížkový koláč
Ingredience:
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžíce cukru krupice
- špetka soli
- 150 g másla
- 60 g ztuženého tuku
- 6-8 lžic studené vody
- 1 citron
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 2 lžíce škrobové moučky
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 kg jablek
- mléko
- cukr moučka
Postup:
Hladkou mouku, cukr krupici, ztužený tuk, máslo a vodu zpracujeme na těsto, z něhož vytvarujeme dvě silnější placky. Dvě hodiny necháme odležet v chladu.
Mezitím nastrouháme kůru z omytého a osušeného citronu a vymačkáme z něj šťávu. Omyjeme také jablka, která následně oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. V míse smícháme cukr, škrobovou moučku, muškátový oříšek, citronovu kůru a tři lžíce citronové šťávy. Poté promícháme s nakrájenými jablky.
Troubu necháme předehřát na 200°C. Formu na koláč vymažeme tukem (máslem nebo Herou). Jednu placku těsta rozválíme a vyložíme jí formu, poté naplníme jablečnou směsí. Přes ni pak pokládáme na proužky nakrájené těsto, vytvoříme mřížku. Potřeme mlékem a dáme péct. Po deseti minutách snížíme teplotu na 180°C a pečeme další hodinu.
Jablečných koláčů a zákusků existuje spousta. Tenhle je ideální, pokud chcete využít spadaná jablka, a navíc koláč chutná skvěle!