Jak předejít plísním po vytopení domácnosti?

Prudké lijáky, dlouhotrvající deště, povodně a záplavy… Hned poté, co ustoupí, se mohou skutečné problémy teprve začít. Škody způsobené povodněmi totiž velmi rychle vedou k plísním, což představuje vážná zdravotní rizika. Jak se zbavit plísně na zdi a jak tomu předejít?

Kontrola vlhkosti je klíčem k prevenci

Spóry plísní se šíří vzduchem, což umožňuje růst plísní prakticky na jakémkoli materiálu, pokud je tam přítomna vlhkost. Proto se nejčastěji vyskytuje plíseň v koupelně. Její přítomnost výrazně ovlivňuje kvalitu ovzduší ve vaší domácnosti, a proto je důležité po vytopení jednat rychle. Zapomeňte na domácí čisticí prostředky, které jste použili na ucpaný odtok v koupelně. Ocet a jedlá soda možná vyřeší problém s vodním kamenem, ale při plísni je nutný profesionální čistič. V první řadě najděte a odstraňte zdroje vlhkosti, což okamžitě sníží riziko výskytu plísní. Naše tipy vám pomohou a nasměrují vás, jak odstranit plíseň ze zdi a jak začít s čištěním a prevencí plísní, nejen po záplavách.

Prevence po povodni

Jediný způsob, jak zabránit vzniku plísní, je co nejrychleji vysušit postižená místa. Postupujte podle těchto kroků:

  • Větrejte prostor: Otevřete okna a dveře, pokud je venku méně vlhko.
  • Odstraňte mokré materiály: Všechny nasáklé porézní materiály, jako je papír či izolace, rychle zlikvidujte. Ty mohou obsahovat spóry plísní a je velmi těžké je důkladně vysušit.
  • Čištění a dezinfekce: Na čištění exponovaných povrchů používejte profesionální čisticí prostředky. Tvrdé povrchy, jako jsou dlaždice, kámen a dřevo, vydrhněte mýdlovou vodou a štětinovým kartáčem. Ujistěte se, že povrchy jsou po čištění důkladně vysušené.
  • Sušení koberců: Pokud se nemůžete mokrých koberců zbavit, odstraňte z nich okamžitě veškerou vodu.
  • Cirkulace vzduchu: Použijte ventilátory na cirkulaci vzduchu do prostoru a urychlete tak odpařování, ale to pouze za předpoklad pokud ještě nezačala růst plíseň. Ventilátory totiž mohou existující plísně ještě více rozšiřovat.
  • Odvlhčování: Použijte odvlhčovače, aby se snížil obsah vlhkosti ve vzduchu, a tím pomohli nasáklé věci rychleji vysušit, zejména v uzavřených prostorách. Pro menší plochy může stačit menší odvlhčovač, ale velké prostory a prostory nasycené vlhkostí budou vyžadovat profesionální průmyslové odvlhčovače.

Efektivní metody čištění plísní

Kroky, které podniknete při čištění plísní, se liší v závislosti na množství poškození. Na čištění v interiéru i exteriéru použijte účinný čisticí prostředek ve spreji na odstraňování plísní a zatuchlých míst[1] [2] [3] . Nezapomeňte, že tyto čističe mají bělící účinek. Nastříkejte přípravek na postižený povrch obvykle ze vzdálenosti 10 až 15 cm. Nechte působit 30 minut a následně opláchněte nebo vyčistěte houbou a vodou. Při čištění bělidlem, fosforečnanem sodným nebo jinými vysoce účinnými čistícími prostředky si vždy přečtěte návod a používejte vhodné ochranné prvky, jako jsou rukavice, brýle či respirátor, a nezapomeňte důkladně větrat. Buďte opatrní a nikdy nemíchejte bělidlo nebo amoniak s jiným čisticím prostředkem!

Nezapomeňte pravidelně kontrolovat i vaši pračku, protože zápach z pračky může naznačovat přítomnost plísní nebo nadměrné vlhkosti.