3 tipy, jak vybrat správnou zrnkovou kávu
Výběrová káva je ideální ingrediencí k tomu, abyste svůj den odstartovali přesně tak, jak máte. Jenže váš kávovar pojme lecjakou alternativu, proto pro zajištění dokonalého kofeinového požitku vybírejte pouze takovou, která vás a vaše chuťové pohárky na jazyku dostatečně uspokojí. Jenže, která káva to vlastně umí?
O komoditní kávu nemáte zájem
Pokud to s konzumací skutečně kvalitní kávy myslíte vážně, při výběru zrnkové kávy do vašeho kávovaru byste se měli vyhnout takzvané komoditní kávě, kterou běžně najdete v regálech supermarketů nebo hypermarketů. I když nemůžeme házet všechny kofeinové nápoje do jednoho pytle, platí, že nejsou zrovna kvalitní, a to zejména po stránce svého zpracování.
Kvalitní zrnková káva výběrová je skutečně kvalitnější. A to hlavně díky celkovému zpracování, které není pouze za použit strojů. Vyhnete se tím pádem takové kávě, kterou by mohly kazit nezralé nebo nahnilé kávové třešně, jež se obvykle v komoditní kávě nachází.
Čerstvá zrnková káva je nejlepší volbou
Kvalitní výběrová káva chutná nejen díky tomu, s jakou pečlivostí je vyráběna a pražena, ale také díky tomu, že se v ní nachází celá řada olejů a také cukrů, jež z ní při zrání vychází. Tyto oleje a také cukry se při pražení uvolňují, čímž se jejich chuť zcela formuje a tvoří.
Kvalitní a pečlivé zpracování, při kterém není urychlený rozpad kávových zrn mletím, je hlavní priorita při výběru ideální výběrové kávy. Čerstvost samotné kávy zjistíte tím stylem, že se podíváte na datum pražení na etiketě.
Sledujte informace o kávě na balení
Abyste se ujistili o tom, že vybraná zrnková káva je skutečně tím pravým, co do svého kávovaru chcete nasypat a co chcete každé ráno popíjet, měli byste sledovat informace o kávě také na samotné etiketě. Pokud se nenachází na zadní straně balení, veškeré informace budou uvedeny ve spodní části.
Veškeré informace obsahují nejen minimální trvanlivost a také datum pražení, ale kromě toho také zemi původu, oblast pěstování zrn nebo druh či chuťový profil. U kvalitní kávy by také neměly chybět informace o zpracování.