Omega-3 a náš mozek, aneb Proč je tak důležité doplňovat rybí tuk?

Mysleli jste, že rybí tuk byl módním trendem naposledy před 50 lety? To je velký omyl. Jen se za tu dobu stihnul přeměnit na vznešenější omega-3. Přečtěte si, jak to s nimi je, a proč jsou důležité hlavně pro náš mozek.

Omega-3 = rybí tuk

Máte v pojmech trochu zmatek? Pojďme si to jednoduše vysvětlit:

Omega-3 jsou svým složením nenasycené mastné kyseliny, což pro nás ve finále nemusí být podstatné. Jde zkrátka o látky, které jsou obsaženy v rybím tuku. A můžeme je najít i v jiných tucích – rostlinných olejích, avokádu, vajíčkách, oříškách či semínkách. Platí pravidlo, že pro naše zdraví jsou vhodnější omega-3 živočišného původu. Mnohem lépe se v těle vstřebají a využijí. Hlavním zdrojem omega-3 v našem jídelníčku jsou proto tučné ryby, ideálně však rybí tuk.

To je důvod, proč se rybí tuk těší tak velké oblibě. Jde o přirozený zdroj omega-3, a navíc i vitamínu D, který je důležitý pro imunitu. Abychom měli dostatek omega-3, doporučuje se jíst ryby 2-3x týdně, nebo užívat rybí tuk v kapslích. Naše tělo si omega-3 vůbec nevyrábí.

Proč byste se měli zaměřit na omega-3?

Mají hned tři základní benefity pro zdraví:

  • podílejí se na vývoji a činnosti mozku
  • jsou důležité pro naše srdce
  • prospívají zraku

Bezpochyby potřebuje omega-3 především náš mozek a nervová soustava. A to dokonce ještě před narozením. Omega-3 se totiž ukládají do mozku, a jsou jeho nezbytnou živinou. Je prokázané, že pokud mozek trénujeme a dobře vyživujeme, má v podstatě neomezené možnosti. Nová nervová spojení se tvoří po celý život, stačí mozek stimulovat čtením, procvičováním paměti nebo učením se novým vědomostem i činnostem.

Jíte málo ryb? Pak si kupte rybí tuk!

Dnes už to opravdu není páchnoucí olej na lžíci. Můžete ho pohodlně užívat ve formě kapslí, které se dobře polykají. Rybí tuk je přírodní, a obsahuje vysokou koncentraci omega-3 pro mozek, srdce i zrak. Pokud byste snad stále váhali, vezměte také v potaz to, že jde o nenahraditelný zdroj vitamínu D. Ten totiž z běžné stravy získáváme v mizivém množství.