Superpotravina 21. století? Rakytník

Když se zmíní slovo superpotravina, většinu z nás napadne zelený ječmen, avokádo nebo kvásek. Existuje však keřík, který si vypěstujete i u nás a vyrobíte si tak nekonečnou zásobu vitaminu C a dalších prospěšných látek – řeč je o rakytníku. Sběr většího množství plodů je docela náročný, doporučujeme proto vsadit na hotový rakytníkový sirup. Podobné účinky má pak ještě rybízový sirup, ale sběr rybízu není rozhodně tak náročný jako sběr rakytníku.

Pěstování rakytníku

Rakytník je rostlina dvoudomá, budete tedy potřebovat keříky dva – jeden samčí a jeden samičí, aby vám rostliny plodily. Samčí květy jsou žluté, zatímco samičí mají zeleno-stříbrnou barvu. Samčí plodiny mají také větší pupeny.

Rakytník miluje světlo, vysazujeme ho tedy na sluníčku, v ne moc bažinaté půdě. Zasadit ho můžete na jaře i na podzim, jedná se o vcelku nenáročnou rostlinu na pěstování. Plod rakytníku se kvůli jeho trnům hůře sbírají, ale když vytrváte, můžete bobule nasušit, nadrtit a naložit do panenského olivového oleje. Takto připravený olej se hodí do salátů a do studené kuchyně.

Účinky rakytníku

Rakytník obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a snižují riziko rakoviny a jiných chorob. Je také bohatým zdrojem luteinu a zeaxantinu, dvou pigmentů, které jsou důležité pro zdravé fungování zraku.

Podle některých výzkumů může rakytníkový olej přispívat ke snižování cholesterolu v krvi, je často používán v kosmetických přípravcích pro své hydratační a regenerační účinky na kůži. Přispívá k léčbě ekzémů a lupénky. Nejdůležitějším faktorem však je vysoký obsah vitamínu C, který pomáhá posilovat imunitní systém, také zlepšuje stav kůže a snižuje riziko srdečních chorob. Jak jsme již psali, rakytník je prostě superpotravinou!