Znáte kumquat? Výborný miniaturní pomeranč!
Slyšeli jste už o kumquatu? O co se jedná, jak toto ovoce chutná a jakými způsoby ho lze konzumovat? Na to se podíváme v našem dnešním článku!
Kumquat neboli nagami, kinkan či počeštěně kumkvat je ovoce příbuzné citrusům, které nápadně připomíná miniaturní pomeranče podlouhlého tvaru. Kumquaty jsou se svou délkou dva až čtyři centimetry nejmenší citrusové plody a pěstují se na keřících nebo menších stromcích o maximální výšce tří metrů. Původem je kumquat z Východní Asie a Jižní Číny, kde je konzumují a pěstují již od 12. století. Je proto docela škoda, že na pulty našich obchodů se toto ovoce dostalo prakticky nedávno.
Šťavnaté bobule s výrazným aroma
Plodem kumquatu jsou menší šťavnaté bobule, které mají výrazné aroma a svou vůní i vnitřní stavbou připomínají pomeranče. Zajímavostí může být, že na rozdíl od pomerančů se tyto plody jedí i se sladkou slupkou, která se neloupe. Kůra je sladce nahořklá a má výraznou citrusovou příchuť. Dužina je jemně nakyslá a obsahuje poměrně velká semena. Kumquat lze ovšem konzumovat nejenom čerstvý, ale i pečený. Hojně se také pěstuje na Korfu, kde se z něj vyrábí tradiční a poměrně oblíbený alkoholický likér.
V kuchyni se ovšem používají také čerstvé listy, a to zejména k dochucení vietnamských jídel. Osvěžující chuť má i domácí kumkvátová zmrzlina, která na přípravu není vůbec náročná. Pokud se vám podaří vypěstovat hodně plodů (kumquat lze pěstovat i u nás, jelikož snáší krátkodobé mrazy až do minus 15 °C a jeden keř může nést až sto plodů), můžete je zpracovat do marmelád a kompotů, či je použít jako zajímavou přísadu do netradičních pečených sladkostí.
Kromě toho, že kumquat dobře chutná, je prospěšný i našemu tělu. Obsahuje totiž hodně vitamínu C a nahořklé látky, které jsou taktéž součástí tohoto ovoce, podporují trávení.