Karob: novinka mezi potravinami a náhražka kakaa
Už jste slyšeli o karobu, který je nově považován za novinku mezi superpotravinami? Možná byste měli zpozornět! Jedná se totiž o náhražku kakaa a to například i pro alergiky! Pojďme si karob společně představit.
Karobový prášek pochází ze stálezelených stromů Ceratonia Siliqua, které rostou ve Středomoří. Taktéž jsou známé pod názvy rohovník obyčejný, chlebovník či třeba svatojánský chléb. Strom dorůstá výšky až patnácti metrů a jeho plody jsou tmavě hnědé lusky s délkou až třicet centimetrů, které obsahují čtyři až deset semen. Právě lusky jsou tím, co strom „proslavilo“ Po dozrání se totiž suší a jemným mletím se z nich dostává karobový prášek.
Zajímavost: O tom, že karob je velmi kvalitní potravina, věděli již ve starověkém Řecku a Egyptě. Proto zde tvořil naprosto běžnou součást jídelníčku.
Proč je karob tak populární?
Asi si říkáte, proč je ten karob tak populární. Je to jednoduché. Lusky, ze kterých se získává, jsou bohaté na bílkoviny, minerály i vitamíny. Zároveň neobsahují kofein nebo různě alergenní látky. Hojně je zastoupen hořčík, vápník, fosfor, železo nebo nikl. Z vitamínů poté vitamíny A, B a D. Po tomto výčtu už snad ani nemusíme zmiňovat, že karobový prášek je i přírodním zdrojem aminokyselin a vlákniny. Už tedy zajisté chápete, proč je to naprostá superpotravina?
Kde se karob užívá?
Nejvíce se karobový prášek užívá jako náhražka za kakao. Zdravější náhražka, samozřejmě. Karob obsahuje méně tuků než kakao, ale zároveň více cukrů a není třeba jej přislazovat. I přesto je jeho kalorická hodnota asi o třetinu menší. Dobré je, že karob působí dobře také na trávení, snižuje hladinu cholesterolu a na rozdíl od kakaa nevyvolává poruchy spánku nebo hyperaktivitu. A víte co je nejlepší? Že karobová čokoláda je mnohem zdravější a možná i lepší náhražka mléčné čokolády, kterou mohou, a teď o nejlepší, ujídat i alergici na kravské mléko.