Houbaři mají rej! Jak houby správně zpracovat?
Usmažit? Usušit? Nevíte, co si počít s košíkem plným hub, který jste právě přinesli z lesa? Poradíme!
Nejdůležitějším prvkem v celém procesu sběru hub je jistota, že sbíráte pouze jedlé kusy. I ty však mají své výjimky! Už v lese nebo ihned po příchodu domů se ujistěte, že jste si přinesli pouze houby mladé a nečervavé!
Usušit – snadné a rychlé
Jednoznačně nejrozšířenější způsob. Usušené houby se skvěle hodí třeba do polévky, ale i tradičního vánočního kuby. Houby nakrájejte asi na slabé plátky a rozložte do sušičky. Pokud nic takového nevlastníte, naskládejte na pečící papír a dejte k oknu. Po usušení vložte do uzavíratelných sklenic. Existují i jiná úložiště, třeba sáčky, v těch se ale houby rychleji kazí.
Osolené – alternativa bez sušičky
Když houby rozkrájíte na čtvrtky, nechte je pár hodin oschnout a poté naskládejte do zavařovací sklenice se solí, která bude tvořit poslední vrstvu směsi.
Smažení – ihned k ochutnání
Metoda vhodná pro milovníky hub, kteří se již od příchodu do lesa těší na jejich chuť. Celé nebo jen půlky hub obalte v těstíčku (vhodný je klasický trojobal, můžete však využít jakýkoliv jiné) a usmažte na oleji. Nejvhodnějším druhem jsou samozřejmě žampiony, dají se použít ale i babky, bedly nebo klasické hřiby.
Vlastní šťáva – usnadní práci
Metoda náročná na čas, při přípravě pokrmů se vám ale tento polotovar bude hodit. Houby nakrájejte a pečte, dokud nezačnou pouštět šťávu. Celý obsah plechu přeneste na pánvičku a poduste. Vložte do sklenic, zalijte šťávou a zavařte.
Zmrazit – chuť zachována
I to se dá! Dokonce se jedná o jeden z nejrychlejších postupů. Houby jednoduše nakrájejte a zmrazte v mikrotenových sáčcích. Máte-li ale více času, nejdříve je ohřejte s tukem v mikrovlnné troubě. Po otevření se vám obsah nebude tolik rozmazávat.
Kdo se nechce namáhat zdlouhavou úpravou, může po očištění jíst houby prostě jen tak. Musíte si ale být jistí, že jste nesbírali muchomůrku!